sargaikon

Polgármesteri köszöntő

Tisztelt Látogató, kedves Vendégünk!
 
Sajóörös Község Önkormányzata és a településen élők nevében szeretettel köszöntöm Önt településünkön, az Észak-magyarországon, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Sajóörös község hivatalos honlapján.

A település nevében az Örös személynév azzal kapcsolatos, hogy a magyar krónikák szerint a honfoglaláskor Örs vezér a Sajó mellett szállt meg. A megkülönböztető Sajó előtag a folyó mellékére utal. A község oklevélben 1282-ben szerepel először Vrs (Örös) néven. Ezt követően különböző névalakokkal találkozhatunk, a jelenlegi Sajóörös hivatalos név 1904-től az 1898. évi IV. törvénycikk 2. §-a alapján került megállapításra.
 
A történelem szele többször átviharzott településünkön is, hiszen kiírtotta, kipusztította a tatár, felégette a török, mégis mindkétszer újra benépesült, bizonyítva érdemes itt élni. A nemzeti tragédiák idejét kivéve a békés hétköznapokon itt lakó őseink szorgalmasan tették dolgukat, a település szerényen, lehetőségeihez alkalmazkodva fejlődött századokon át, míg elérte mai lélekszámát és területét.
 
A település lélekszáma jelenleg 1310 fő. Az utóbbi évtizedekben jelentősen átalakult a község arculata. Kiépült a teljes infrastruktúra, jelentős értékű beruházások valósultak meg. A régi jellemzően falusias életvitel is átalakult kertvárosi, pihenőövezeti életformára. Az állattenyésztés szinte teljes egészében megszűnt, a szomszédságunkba – Tiszaújváros – települt ipar és a különböző szolgáltató vállalkozások más tudást, ismereteket igényelnek. A lakosság nagyrésze ennek megfelelően iskolázott, a diplomások száma évről évre emelkedik. Ez a községben rejlő növekvő tudás, a vele járó aktivitás, a település kedvező fekvése – Miskolc – Tiszaújváros – Debrecen – tengely közvetlen közelsége – mind mind garancia arra, hogy a település jövőbeni gyarapodása biztosított legyen.
 
Az önkormányzat lehetőségeinek határai között törekszik a még élhetőbb, a még biztonságosabb, a még komfortosabb életkörülmények kialakítására, a közszolgáltatások minél szélesebb körű biztosítására. Az önkormányzat és intézményei, a mindenkori képviselő-testületek elkötelezettek, a település fejlesztése, a lakosság életkörülményeinek javítása a nyugodt, rendezett, tiszta település presztizsének megőrzése, javítása iránt.
 
Bízom abban, hogy a honlapunk iránt érdeklődő megismerkedhet a községgel, tájékozódhat településünk közéletéről, elolvashatja az önkormányzat képviselő-testületének döntéseit, valamint tájékoztatást kaphat rendezvényeikről.
Bízom továbbá abban is, hogy településünkre látogatva élményekkel gazdagodik.
 
Szabó Gábor
polgármester